Jak se naučit umění stravovat se chutně a zdravě. Není to zas tak složité. Stačí snížit spotřebu cukru a „bílé zlato“ nahradit jinými chutnými surovinami. Kvalitní moukou, zralým ovocem, dýní či ořechy.
Odhalte pár jednoduchých receptů, díky nimž odlehčíte svůj jídelníček o zbytečné cukry a tak nenásilnou formou přispějete k redukci své váhy.
Špaldová banánovo-batátová bábovka cukrfree
Ingredience:
- 1 střední batát – 300 g
- 2 zralé banány – celková váha 240 – 250 g
- 70 g BIO kokosového oleje Biolinie
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 270 g BIO mouky špaldové celozrnné jemně mleté Probio
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
- Oloupaný batát nakrájejte na menší kusy a uvařte doměkka. Sceďte a nechte chvíli zchladnout.
- Poté rozmixujte s banány. Do vlažné směsi vmíchejte kokosový tuk. Pěkně se rozpustí. Poté zašlehejte vejce s mlékem a nakonec mouku s kypřicím práškem do pečiva.
- Těstem naplňte vymazanou a vysypanou formu na bábovku. Pečte při 180 °C 45 minut.
- Nechte trochu zchladnout a poté překlopte na talíř.
Hrníčková perníková bábovka
Ingredience:
- 3 vejce
- 1 hrnek BIO třtinového cukru Probio
- ½ hrnku BIO oleje na pečení a smažení Biolinie
- 1 hrnek mléka
- 3 lžíce rumu
- 1 hrnek BIO mouky hladké pšeničné Probio
- 1 hrnek BIO mouky pohankové Probio
- ½ hrnku mletých ořechů (vlašských, ale mohou být i jiné, které máte rádi)
- 3 lžíce BIO kakaa Probio
- 1 vrchovatá lžička perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- Špetka soli
- Máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
- Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Vejce prošlehejte s cukrem ve větší míse. Přilijte olej, mléko a rum a promíchejte. Poté vsypejte všechny zbylé ingredience – mouky, ořechy, kakao, perníkové koření a skořici, kypřicí prášek a sůl. Důkladně promíchejte, aby se suroviny dobře propojily.
- Těstem naplňte bábovkovou formu a pečte při 180 °C asi 45 – 50 minut.
- Nechte chvíli zchladnout (10 – 15 minut) a vyklopte na talíř.
Špagety s dýňovou omáčkou a tempehem
Ingredience na 2 porce:
- 200 – 230 g BIO celozrnných špaget Biolinie
- 300 g dýně hokaido
- 1 větší banánová šalotka
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- Citronová šťáva
- 4 lžíce BIO kokosového krému Isola
- 50 g uzeného tempehu
- Hrst semínek a oříšků – vaše oblíbené
Postup:
- Dužinu dýně nakrájejte na menší kostky. Šalotku podélně překrojte. Dýni, šalotku a česnek vložte do mísy, zakápněte 1 – 2 lžícemi oleje, osolte a promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C (horkovzduch) asi 25 – 30 minut doměkka.
- Zeleninu přendejte do mixéru, přidejte mletý římský kmín, zakápněte asi lžící citronové šťávy, přilijte kokosový krém a rozmixujte.
- Dejte vařit těstoviny do osolené vroucí vody. Před scezením si hrnek odeberte.
- Semínka a oříšky opečte na pánvi na sucho. Poté si na pár kapkách oleje opečte na kostičky pokrájený tempeh.
- Scezené těstoviny vraťte do hrnce. Přidejte dýňové pyré a zřeďte podle potřeby vodou z těstovin. Podle chuti můžete ještě okyselit citronovou šťávou.
- Naservírujte na talíře. Posypejte semínky a tempehem.
Pohankové lívance naslano i nasladko
Ingredience na 15 – 16 lívanců:
- 170 g vařené oloupané červené řepy (1 střední)
- 200 ml tekutiny (mléko, voda, rostlinné mléko)
- 1 vejce
- 60 g pohankové mouky
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- Ghí na smažení
Postup:
- Na dochucení pro slanou variantu můžete použít například římský kmín, tymián nebo sušený česnek
- Na dochucení pro sladkou variantu můžete použít kakao (pak přidejte ještě 1-2 lžíce tekutiny, skořici, vanilku, kardamon...)
- Řepu rozmixujte tyčovým mixérem s tekutinou dohladka. Zašlehejte vejce, mouku, kypřicí prášek a sůl.
- Rozehřátý lívanečník potřete ghí a pozvolna na něm smažte lívance z obou stran – cca 3-4 minuty z každé strany.
- Servírujte s ovocem nebo zeleninou. Mohou být i pečené. K lívancům se hodí i různé dipy nebo omáčky, klíčky i semínka.
Celozrnné zelníky
Ingredience na formu cca 30 x 30 cm:
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 150 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 150 g pohankové mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička soli
- 300 g kysaného zelí
- 150 ml mléka
- 40 g oleje
- 2 vejce
- Hrst slunečnicových semínek
- Hrst dýňových semínek
- Zakysaná smetana a klíčky k podávání
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a dozlatova opečte na pánvi. Až vypnete sporák, přidejte najemno rozdrcený česnek a kmín, aby se rozvoněly.
- V míse smíchejte mouky s kypřicím práškem, majoránkou a solí. Přidejte kysané zelí a snažte se do moučné směsi (nejlépe rukama) rozprostřít, aby v těstě nezůstávaly chuchvalce zelí.
- Přimíchejte cibulku, mléko, olej a vejce. Směs bude trochu hustší, snažte se jednou nebo dvěma obracečkami důkladně promíchat.
- Do pečicí formy vyložené pečicím papírem rozetřete rovnoměrně těsto a navrch posypejte semínky.
- Dejte péct do trouby na 180 °C. Pečte asi 30 – 35 minut.
- Po vychladnutí nakrájejte a servírujte se zakysanou smetanou.
Hrachové pyré s pečenou zeleninou
Hrachové pyré může být delikatesou, která rozhodně nebude připomínat kaši ze školní jídelny. Stačí to pěkně naservírovat s pečenou zeleninou, dochutit výborným olejem a perfektní oběd, po kterém se budou všichni olizovat až za ušima, je na světě.
Ingredience na 2 porce
Kaše:
- 220 g žlutého půleného hrachu
- Olivový olej nebo máslo
- Sůl
- Pepř
- ½ lžičky mletého koriandru
Zelenina:
- 2 menší bulvy červené řepy (celkem asi 250 g oloupané řepy)
- 1 bulva fenyklu
- 150 g cukety
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Konopné semínko na posypání
Postup:
- Hrách zalijte vodou, osolte a vařte, dokud se nezačně hrách rozpadat a tvořit kaši. Mělo by v ní být trochu zbylé vody, ale ne moc, aby nebylo pyré moc řídké. Po uvaření nechte asi 5 minut přiklopené pod poklicí, aby hrách pustil ještě více škrobu.
- Po odležení pyré ochuťte mletým koriandrem, přidejte lžíci olivového oleje nebo másla a rozmixujte dohladka.
- Než se uvaří kaše, dejte si péct zeleninu. Oloupanou červenou řepu nakrájejte na slabé rovnoměrné plátky (maximálně 0,5 cm). Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Fenykl nakrájejte na klínky. Cuketu nakrájejte na pláty silné asi 1 centimetr. Fenykl s cuketou dejte do mísy, zalijte asi lžící olivového oleje, osolte, přidejte tymián, trochu čerstvě mletého pepře a rozložte na plech vedle řepy.
- Plech se zeleninou vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba) a pečte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Na talíř naservírujte pyré se zeleninou a posypejte konopným semínkem.