Držíte dietu? Sportujete a potřebujete tělu dodat energii, vitamíny a minerály? Chcete jíst zdravěji, ale chybí čas a inspirace? Cítíte se po jídle unavení?
S porcí kvalitního tuňáka Rio Mare neuděláte nikdy chybu! Dochází inspirace, co uvařit, ideálně bez složitých nákupů a dlouhých hodin v kuchyni, pak pro vás máme hned několik receptů, které si zaručeně zamilujete a s trochou fantazie se k nim rádi budete vracet.
Tuňák s rajčátky, zelenými fazolkami a čerstvou bazalkou
Ingredience na 4 porce:
- 4 balení tuňáka Rio Mare Leggero (po 60 g) / Rio Mare Natura (po 60 g)
- čerstvé zelené fazolky
- cherry rajčátka
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- ocet Balsamico
- lístky bazalky
- sůl a pepř
Postup:
- Dejte si vařit vodu se lžičkou soli. Než přivedete k varu, očistěte fazolky – odkrojte jim špičky a případně stáhněte tuhá postranní vlákna. Nakonec je opláchněte na cedníku. Jakmile začne vařit voda, přidejte fazolky a nechte je 5 minut vařit. Měly by být měkké přesně na skus, tedy trochu křupnout.
- Uvařené fazolky slijte nebo vyberte cedníkem a hned je umístěte do většího množství ledově studené vody – nejlépe se chladí v čistém, napuštěném kuchyňském dřezu. Po zchladnutí je vyberte na cedník a nechte okapat.
- Rajčátka opláchněte, pokrájejte na půlky a naaranžujte na talíře. Přidejte uvařené, vychlazené a scezené fazolky, které ještě před tím překrájejte na velikost sousta. Zlehka osolte. Zalijte olejem a přidejte trochu octa Balsamico, případně z oleje a octa nejdřív umíchejte zálivku a tu pak nalijte na zeleninu.
- K naaranžovanému salátku rozprostřete tuňáka a dozdobte lístky bazalky.
- Můžete doplnit krajíčkem celozrnného chleba.
Linguine s tuňákovým ragú a hráškem
Ingredience na 4 porce:
- 350 g linguine
- 160 g balení tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
- 1 mrkev
- 1 celer
- ½ cibule
- 200 g mraženého měkkého hrášku
- 100 g rajčatové dužiny
- 40 ml extra panenského olivového oleje
- sůl
- snítka petrželky
Postup:
- Přiveďte hodně osolené vody k varu, očistěte zeleninu, nakrájejte mrkev na kostičky, nakrájejte celer, cibuli a petržel.
- Mrkev, celer a cibuli opečte na pánvi na oleji dozlatova, přidejte hrášek a rajčatovou dužinu, dochuťte solí a vařte asi 10 minut. Jakmile je hotovo, přidejte scezeného tuňáka a petrželku.
- Vložte linguine do vroucí vody a po uvaření těstoviny sceďte, okořeňte, smíchejte na pánvi s připravenou směsí a ihned podávejte.
Basmati rýže s tuňákem a dýní
Ingrediencena 4 porce:
- 2 balení tuňáka Rio Mare v extra panenském olivovém oleji (po 80 g) / NEBO Rio Mare Leggero (po 60 g)
- 350 g rýže Basmati
- 1 dýňový plátek
- 2 čerstvé jarní cibule
- ½ červené chilli papričky
- sůl, bílý pepř
Postup:
- Zahřejte několik polévkových lžic olivového oleje v pánvi wok a usmažte česnek, nakrájenou jarní cibulku (odložte stonky) a nakrájenou chilli papričku. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, sůl a vařte na středním ohni a v případě potřeby přidávejte trochu vody.
- Nasypte propranou rýži do půl litru slané vroucí vody, snižte plamen, přidejte lžíci oleje a pokračujte ve vaření, dokud není Basmati "al dente" (voda by měla být zcela absorbována).
- Jakmile uvaříme, prohřejte rýži v pánvi wok spolu s dýní, přidejte tuňáka a nechte absorbovat chuť.
Tuňákový salát s jablky a opékanými mandlemi
Ingredience na 4 porce:
- 3 balení tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem (po 80 g)
- 2 červená jablka
- 20 g mandlí nakrájených na špalíčky
- 40 ml extra panenského olivového oleje
- srdíčko řapíkatého celeru
- hrst křehkých salátových lístků
- sůl na dochucení
Postup:
- Na nepřilnavé pánvi restujte po dobu dvou minut mandle a míchejte je nebo obracejte, dokud nezačnou vonět a některé i tmavnout.
- Omyjte jablka a neoloupaná je nakrájejte na kostky. Pak je smíchejte s tuňákem s citronem a černým pepřem.
- Nakrájejte celer na tenké plátky, přidejte k salátu a dochuťte olejem a solí.
- Naaranžujte salát do misky, nahoru dejte směs tuňáka s jablky a posypte praženými mandlemi.
„Rio Mare – skvělá ryba, skvělá chuť“
Pro více informací, inspirace i lahodných a rychlých receptů, navštivte
nebo se staňte našimi fanoušky na