Činoherní klub nabídne v 60. sezóně nejen čtyři premiéry, ale i koncerty, scénická čtení i event k založení OF

Šedesátá sezóna v Činoherním klubu bude bezesporu výjimečná. Kromě zářiové premiéry kultovních HRÁČŮ v režii Lukáše Brutovského čekají diváky další tři nové inscenace.

„V jubilejní šedesáté sezóně navazujeme na odkaz zakladatelů Ladislava Smočka, Jaroslava Vostrého, hereckých i režisérských osobností, které vdechly život činoherní scéně Ve Smečkách, a snažíme se jej dále rozvíjet. Těší mě, že v ‚šedesátce‘ v Činoherním klubu přivítáme tři výrazné režisérské osobnosti – Lukáše Brutovského, Tomáše Dianišku a Jiřího Havelku, které doplní Ondřej Sokol jako naše kmenová stálice. Mám velkou radost, že i po šedesáti letech si Činoherní klub drží punc Klubu Hráčů,“ vysvětlil ředitel ČK Tomáš Suchánek.

 prosinci uvede režisér Tomáš Dianiška hru s pracovním názvem První dámy, v níž se
v hlavních rolích objeví herečky Lucie Žáčková, Markéta Stehlíková, Sandra Černodrinská nebo Romana Widenková. Inscenace nabídne setkání s Hanou Benešovou, Martou Gottwaldovou, Vierou Husákovou a v neposlední řadě Olgou Havlovou.

Na konci února bude mít v Činoherním klubu premiéru moderní adaptace Ibsenovy Hedy Gablerové v režii Jiřího Havelky. Text autorky Niny Segal se v původní verzi uvádí jako Shooting Heda Gabler, hlavní roli ztvární Marta Dancingerová.

V červnu zakončí sezónu inscenace hry Thomase Vinterberga a Morgense Rukova s názvem Komuna v režii Ondřeje Sokola

Kromě klasických premiér se diváci mohou těšit také na další akce a eventy. V září proběhne v Činoherní kavárně scénické čtení španělské hry FitzRoy od Jordi Galcerán ve spolupráci s Institutem Cervantes. V režii Viktorie Čermákové budou číst Marta Dancingerová, Markéta Stehlíková, Romana Widenková a Lada Jelínková. Divadlo se také zúčastní akce Zažít Smečky jinak, v rámci které 21. 9. proběhne v Činoherní kavárně tradiční bazárek a koncert.

V dalších měsících naváží scénická čtení textů napsaných přímo pro ČK či z autorské tvorby domácího souboru. Také se uskuteční projekce her, jež výrazně zarezonovaly během šedesáti let existence Činoherního klubu a byly zaznamenány na filmový materiál (Hráči, Smočkova Heda Gablerová a Sokolův Pan Polštář). Projekce doplní diskuze a speciální hosté.

Nebude chybět řada koncertů osobností spojených s divadlem, podcastová série, která bude z různých úhlů mapovat šedesátileté výročí divadla, a v listopadu odstartuje v rámci Týdne svobody první talk show Vasila Fridricha. 17. listopad potom bude věnován speciální oslavě Sametové revoluce, která ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla obsáhne i křest knihy a vyvrcholí koncertem herečky Báry Hrzánové. 19. listopadu poté naváže natáčení 90’ ČT24 věnované výročí založení Občanského fóra, jež proběhlo před 35 lety v Činoherním klubu.

O všech aktivitách divadla vás samozřejmě budeme s předstihem informovat.

www.cinoherniklub.cz

https://cinoherniklub.cz/magazin/nekolik-vet-k-premiere-hracu/

https://cinoherniklub.cz/magazin/sedesata-sezona-cinoherniho-klubu/