Probouzí se příroda, probuďte i svoji kuchyni a Miele vám pomůže

S každým jarem příchází touha něco doma změnit. Nejčatěji to bývá touha po obnově a osvěžení. Takový detox kuchyně není jen o hloubkovém úklidu, ale i o promyšleném uspořádání prostoru a přípravě na sezónu plnou čerstvých surovin. Začněte systematickým přeorganizováním vaší ledničky a spíže. Chladicí spotřebiče Miele s technologií DynaCool zajišťují rovnoměrnou cirkulaci vzduchu, díky čemuž můžete optimálně využít každý centimetr úložného prostoru.

Tipy pro jarní uspořádání ledničky:

  • Vyhraďte nejvíce viditelné police pro čerstvé sezónní suroviny jako chřest, medvědí česnek a jarní cibulku.
  • Využijte speciální zásuvky PerfectFresh Pro pro prodloužení čerstvosti právě zakoupených farmářských produktů.
  • Pravidelně kontrolujte datum spotřeby a starší položky spotřebujte přednostně.

Chytré uspořádání spíže:

  • Přesuňte zimní zásoby (zavařeniny, sušené houby) do zadní části a dopředu umístěte lehčí jarní ingredience.
  • Vytvořte si sekci pro čerstvé bylinky, které lze pěstovat na parapetu a využívat je denně pro osvěžení pokrmů

Trendy v minimalistické kuchyni a organizovaný prostor

Jaro je ideálním obdobím pro zjednodušení a minimalizaci. Spotřebiče Miele se svým nadčasovým designem a možností zabudování perfektně zapadají do konceptu minimalistické kuchyně.

Jak docílit organizovaného prostoru:

  • Vsaďte na vestavné spotřebiče Miele v jednotném designu, které vytvoří čisté linie,
  • využijte chytré úložné systémy pro kuchyňské náčiní, které sníží vizuální chaos,
  • pořiďte si multifunkční spotřebiče, které zastoupí více funkcí a šetří místo (např. kombinovaná parní trouba Miele DGC).

Technologie Miele@home navíc umožňuje propojení spotřebičů s mobilní aplikací, díky čemuž máte dokonalý přehled o stavu vaší chladničky, trouby nebo myčky. Jednoduše nastavíte přípravu večeře ještě cestou z práce.

Výběr jarních receptů s masem i pro vegany

Probudit chutě, využít to nejlepší z přírody a zjednodušit si vaření? Ano, jaro je tu – a s ním i ideální čas začít vařit zdravěji, sezónně a s lehkostí. Díky parní nebo kombinované parní troubě Miele si můžete dopřát dokonalý chuťový zážitek i doma – třeba z farmářských surovin z nedalekého trhu.

Z trhu rovnou do páry

Jaro voní po medvědím česneku, křupe jako první ředkvičky a je tak jemné jako máslový chřest. Pokud milujete čerstvé suroviny z českých farem, trhů nebo vlastní zahrádky, je teď ten správný čas je naplno využít. A díky kombinované parní troubě Miele DGC si je připravíte tak, aby si zachovaly chuť, barvu, vitamíny a minerální látky.

Proč právě pára?

Kombinovaná parní trouba Miele DGC není jen o vaření „v páře“. Umí toho mnohem víc – kombinuje klasické pečení s párou, díky čemuž připravíte celé jídlo najednou, bez přenosu chutí a s minimem tuku nebo soli. Ocení to každý, kdo nechce trávit hodiny v kuchyni, ale přitom touží po dokonalém výsledku. Automatické programy navíc usnadní vaření i těm, kdo se s parní přípravou teprve seznamují.

Na co se od dubna do června zaměřit v české gastro sezóně?

  • chřest – bílý i zelený, ideální na páru,
  • nové brambory – jemné, máslové, z českých polí,
  • medvědí česnek – voňavý jarní poklad,
  • špenát, mangold, kopřivy – na špenátový koláč nebo jako příloha,
  • rebarbora – skvělá do dezertů i jako kompot,
  • vajíčka, tvaroh, mléčné výrobky – od lokálních farmářů.

Sezónní suroviny dostupné na českém trhu v jarních měsících

Český jarní trh nabízí řadu lokálních surovin, které stojí za to vyzkoušet:

Pro maximum chuti a nutričních hodnot se vyplatí nakupovat na farmářských trzích nebo přímo od pěstitelů.

Jarní recepty pro parní i kombinovanou parní troubu Miele s masem i pro vegany

Krůtí roláda s bylinkovou nádivkou a zeleným chřestem

Suroviny (2–3 porce):

  • 500 g krůtích prsou (plát na roládu)
  • 1 ks ideálně den starého celozrnného pečiva
  • 1 vejce (ideálně z volného chovu)
  • 50 ml mléka
  • hrst čerstvé petrželky, pažitky a medvědího česneku
  • 1 menší cibule
  • sůl, pepř
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 lžíce másla

Postup v kombinované parní troubě Miele DGC:

  1. Pečivo nakrájejte na kostičky, přelijte mlékem a nechte změknout.
  2. Cibuli nakrájejte najemno, krátce osmažte na másle a vmíchejte do směsi s pečivem. Přidejte vejce, nasekané bylinky, sůl a pepř, až vznikne vláčná nádivka.
  3. Krůtí plát rozklepejte, osolte, opepřete a potřete nádivkou. Zarolujte a zpevněte nití nebo provázkem.
  4. Vložte do parní nádoby (případně na perforovaný plech) a nastavte troubu na 85 °C s párou po dobu 35 minut.
  5. Chřest oloupejte (spodní část), přidej posledních 10 minut do trouby.
  6. Před podáváním krátce opečte povrch rolády pro barvu (kombinace horký vzduch + gril).
  7. Výsledkem je šťavnaté maso s voňavou jarní náplní, ideální s bramborami nebo bramborovou kaší z trouby.

Chřest s brambůrkami, medvědím česnekem a tvarohovým dipem

Lehké, chutné a výživné jídlo, které připravíte bez jediné kapky vody – a přesto bude dokonale šťavnaté. Vhodné i jako příloha k pečené rybě nebo kuřeti.

Suroviny (2 porce):

  • 1 svazek bílého nebo zeleného chřestu
  • 300 g brambor (nové brambory, grenaille)
  • hrst čerstvého medvědího česneku,
  • 100 g měkkého tvarohu,
  • 2 lžíce smetany,
  • 1 lžička dijonské hořčice,
  • sůl, pepř, pár kapek citronu,
  • lžíce kvalitního olivového nebo řepkového oleje nebo másla

Postup:

  1. Brambory důkladně omyjte (neloupejte) a vložte do parní trouby. Nastavte 100 °C na 20–25 minut.
  2. Chřest oloupejte (u bílého) a odlomte dřevnaté konce. Přidejte ho do trouby posledních 10 minut k bramborám.
  3. Mezitím si připravte zálivku: tvaroh vyšlehejte se smetanou, přidejte hořčici, nasekaný medvědí česnek, sůl, pepř a pár kapek citronu.
  4. Servírujte s trochou oleje nebo rozpuštěného másla.

Jarní zeleninový pekáček s tempehem, novými bramborami a šťovíkovým pestem

Suroviny (2–3 porce):

  • 300 g nových brambor
  • 1 hrst cukrového hrášku nebo mladého hrášku (lze i mražený)
  • 1 červená cibule
  • 1 svazek mrkve s natí
  • 150 g uzeného tempehu
  • olivový olej, sůl, pepř

Na pesto:

  • hrst šťovíku (nebo baby špenátu s trochou citronu)
  • slunečnicová semínka (2 lžíce)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, citronová šťáva

Postup v kombinované parní troubě Miele DGC:

  1. Brambory důkladně omyjte, pokrájejte na větší kousky, stejně tak mrkev a cibuli. Vše promíchejte s olejem, solí a pepřem.
  2. Tempeh nakrájejte na plátky a přidejte k zelenině.
  3. Vložte do neperforované nádoby nebo pekáčku vhodného do páry. Nastavte program kombinace horkého vzduchu + páry, 180 °C, cca 25–30 minut.
  4. Mezitím připravte pesto: vše rozmixujte dohladka, případně dochuťte citronem.
  5. Servírujte s pestem a případně trochou nati z mrkve (lze nasekat a přidat na závěr).

Jaro začíná ve vaší kuchyni

Pokrmy, které voní po jaru, chutnají jako domov a připravíte je s lehkostí. To je filozofie, která se potkává se značkou Miele, kde kvalita, inovace a jednoduchost vytvářejí prostor pro skutečný požitek z vaření. Využijte sezonní příležitost a proměňte kuchyň v místo radosti, tvůrčí energie, každodenní inspirace a skvělé chuti! Více informací o kuchyňských přístrojích Miele najdete na www.miele.cz.